Rabu, Januari 22, 2014

Perkara Menjauhkan Siksa Kubor

Sewaktu puteri bongsu baginda Fatimah r.a. meninggal dunia, jenazahnya telah diusung oleh 4 orang Iaitu suaminya Saidina Ali bin Abi Talib, Anak-anaknya Hasan dan Husin, serta Abu Dzafrrin Al-Ghifary r.a.
Sebaik sahaja sampai di tepi kubur berkatalah Abu Zar Al-Ghifary r.a kepada kubur, "Wahai kubur, sesungguhya jenazah yang kami usung ini adalah jenazah Siti Fatimah az-Zahra, anak Rasulullah s.a.w."
Maka berkata kubur, "Aku bukannya tempat bagi mereka yang berdarjat atau orang yang bernasab, adapun aku adalah tempat amal soleh, orang yang banyak amalnya maka dia akan selamat dariku, tetapi kalau orang itu tidak beramal soleh maka dia tidak akan terlepas dari aku (akan aku layan dia dengan seburuk-buruknya)."
Abu Laits as-Samarqandi berkata kalau seseorang itu hendak selamat dari siksa kubur hendaklah melazimkan empat perkara semuanya :-
1. Hendaklah ia menjaga solatnya
a. (Kisah riwayat dari Ibnu Hajar mengenai kubur dipenuhi api kerana tuannya meninggalkan solat, saudara simati terjatuh uncangnya ke dalam kubur, digalinya didapati kubur itu penuh dgn api)
2. Hendaklah dia bersedekah
a) (Kisah terlalu kedekut : Cerita lucu, suami dgn isterinya, isteri teringin nak naik pesawat ringan, harga pusing kapal terbang 50, 80, 100 – sisteri jatuh krn engkau tek benar bercakap)
b) Kisah sedekah seorang perempuan dgn 2 keping roti.kahwin dgn raja – difitnah – anak jatuh ke dlm air – 2 orang menolongnya 2 perkara anak keluar dari air diberi tangannya balik
c) حديث أبي هريرة أن النبي صلى الله عليه و سلم قال ما من يوم يصبح العباد فيه إلا ملكان ينزلان فيقول أحدهما اللهم أعط منفقا خلفا ويقول الآخر اللهم أعط ممسكا تلفا.
Dan daripada Abi Hurairah radhiyAllah `anhu bahawa Nabi SallAllah `alayhi wasallam bersabda: “Setiap awal pagi, semasa terbit matahari, ada dua malaikat menyeru kepada manusia dibumi. Yang satu menyeru, “Ya Tuhan, karuniakanlah ganti kepada orang yang membelanjakan hartanya kepada Allah.” Yang satu lagi menyeru “musnahkanlah orang yang menahan hartanya.” (Muttafaq `alayh : Al Bukhari 1442, Muslim 1010)
3. Hendaklah dia membaca al-Quran
Kisah datuk dengan cucunya – kata cucunya kenapa baca quran kalau tdk tahu maknanya – buang masa saja – datuk suruh cucunya ambil bekas utk angkutt arang – bekas jadi kotor – dia cuba angkut air – tiris – cuba lagi tiris – akhirnya dia fedup – kata datuknya – apa jadi dgn bekas tadi – dah bersih – itulah tujuannya.
4. Hendaklah dia memperbanyakkan membaca tasbih kerana dengan memperbanyakkan membaca tasbih, ia akan dapat menyinari kubur dan melapangkannya.
Kisah Fatimah menggiling gandunm – nakkan pembantu :
Lalu beliau Saw. duduk di antara kami hingga aku merasakan dinginnya telapak kaki beliau Saw. di dadaku. Lalu beliau bersabda, ‘Maukah kalian berdua jika aku beritahu sesuatu yang lebih baik dari yang kalian minta kepadaku (pembantu)? Jika kalian hendak tidur, maka bertakbirlah 34x, bertasbih 33x, dan bertahmidlah 33x. Maka itu lebih baik bagi kalian berdua daripada pembantu.” (HR. Bukhari dan Muslim/ Muttafaq ‘alaih)

Adapun empat perkara yang harus dijauhi ialah :-
1. Jangan berdusta
Kisah Lucu Anak Beranak Kuat Menipu...HAHAHA!!!
Aziz seorang saintis yang sedang meningkat naik namanya. Petang itu Aziz berjaya mencipta robot yang boleh mengesan orang bercakap bohong. Robot itu ada tangan seperti manusia. Sesiapa berbohong akan terus dilempang robot itu. Aziz sangat gembira dan membawa robot itu pulang ke rumah dan menunggu anaknya pulang. Tapi anaknya masih belum pulang. Sehingga ke pagi baru lah anaknya pulang.
Aziz: Dari mana tadi tak balik-balik?
Anak: Saya ada kelas tambahan ayah.
(PANG!!! Anaknya dilempang robot tersebut)
Aziz: Kalau nak tahu, ini robot yang baru ayah cipta. Robot ini akan tampar sesiapa saja yang bercakap bohong. Dalam rumah ni semua orang kena cakap benar, jujur. Hah! Kenapa kau pulang lewat?
Anak: Saya baru habis menonton movie di rumah kawan, ayah…
Aziz: Cerita apa?
Anak: Papadom
(PANG!!! Robot bagi penampar lagi)
Aziz: Cakap jujur cerita apa yang kamu tengok?
Anak: Maaf ayah, saya tertengok cerita blue!
Aziz: Kurang ajar!! Berani kamu menipu ayah. Mujur ayah cipta robot tu. Kalau tidak mati-mati ayah kena tipu. Kamu nak jadi apa dah besar nanti hah? Masa ayah sebaya kamu dulu, ayah tak pernah buat kerja tak senonoh camtu.
(PANG!!! Tiba-tiba Aziz dilempang robotnya sendiri. Suasana hening seketika. Isteri Aziz kemudian mencelah;)
Isteri Aziz: Hah! Sama saja anak dengan bapak. Ke mana tumpah nya kuah kalau tak ke nasi? Haa, ikut perangai mak ni. Tak pernah tengok benda2 tak senonoh camtu.
(PANG!!! Robot itu menampar muka isteri Aziz. Suasana hening seketika…masing2 memandang sesama sendiri.)
2. Jangan mengkhianat – Tanda Munafiq
Kisah Juha dgn orang tua – rantai emas – blk dari musafir – org tua buat2 tak kenal – Juha jumpa hakim – jumpa gabenor – perancangan – duduk depan kedai org tua – org tua marah – dtg pegawai istana – melayani juha – org tahu tertanya2 siapa dia – gabenor dtg melawat – menegur juha – kenapa tak dtg istana – org tua makin rasa susah hati – dia pulangkan balik rantai – ditangkap oleh pegawai istana.
3. Jangan mengadu-domba (jangan suka mencucuk sana cucuk sini)
Abul Laits Assamarqandi meriwayatkan dengan sanadnya dari Hudzaifah r.a. berkata: Saya telah mendengar Rasulullah s.a.w. bersabda: "Tidak akan masuk syurga tukang fitnah." Diriwayatkan juga dari Abu Hurairah r.a. berkata Rasulullah s.a.w. bersabda: "Apakah kamu tahu siapakah sejahat-jahat kamu?" Jawab sahabat: "Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. yang lebih tahu." Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sejahat-jahat kamu ialah orang yang bermuka dua, yang menghadap kepada ini dengan wajah dan datang kesana dengan wajah yang lain."

Abul Laits meriwayatkan dengan sanadnya dari Ibn Abbas r.a. berkata: "Rasulullah s.a.w. berjalan melalui dua kubur yang baru ditanam, lalu Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya kedua kubur ini sedang disiksa dan tidak disiksa kerana dosa besar, adapun yang satu maka tidak bersih jika cebok dari kencingnya dan yang kedua biasa berjalan membangkitkan fitnah. Kemudian Rasulullah s.a.w. mengambil dahan pohon yang hijau lalu dibelah dan menancapkan diatas kubur masing-masing. Sahabat bertanya: "Ya Rasulullah, mengapakah engkau berbuat itu?" Jawab Rasulullah s.a.w.: "Semoga Allah s.w.t. meringankan keduanya selama dahan ini belum kering."

4. Jangan kencing sambil berdiri
Rasulullah s.a.w. telah bersabda yang bermaksud, "Bersucilah kamu semua dari kencing, kerana sesungguhnya kebanyakan siksa kubur itu berpunca dari kencing."
Seseorang itu tidak dijamin akan terlepas dari segala macam siksaan dalam kubur, walaupun ia seorang alim ulama' atau seorang anak yang bapanya sangat dekat dengan Allah s.w.t.. Sebaliknya kubur itu tidak memandang adakah orang itu orang miskin, orang kaya, orang berkedudukan tinggi atau sebagainya, kubur akan melayan seseorang itu mengikut amal soleh yang telah dilakukan sewaktu hidupnya di dunia ini.
Jangan sekali-kali kita berfikir bahawa kita akan dapat menjawab setiap soalan yang dikemukakan oleh dua malaikat Mungkar dan Nakir dengan cara kita menghafal. Pada hari ini kalau kita berkata kepada saudara kita yang jahil takutlah kamu kepada Allah s.w.t. dan takutlah kamu kepada soalan yang akan dikemukakan ke atas kamu oleh malaikat Mungkar dan Nakir, maka mereka mungkin akan menjawab, "Ah mudah sahaja, aku boleh menghafal untuk menjawabnya."
Itu adalah kata-kata orang yang tidak berfikiran. Seseorang itu tidak akan dapat menjawab setiap soalan di alam kubur jikalau dia tidak mengamalkannya sebab yang akan menjawab ialah amalnya sendiri. Sekiranya dia rajin membaca al-Quran, maka al-Quran itu akan membelanya dan begitu juga seterusnya.

KISAH KUBUR – SIKSAAN KPD ORG YG MENINGGALKAN SOLAT

IBNU Hajar rahmatullah alaih (atau nama sebenar ulama muktabar itu ialah Imam Ibnu Hajar Al Makki Al Haitsami) menulis dalam kitabnya Azzawajir (Al Zawajir) bahawa seorang wanita telah meninggal dunia.Adik lelakinya telah menghadiri upacara pengkebumiannya. Tanpa disedarinya uncangnya terjatuh ke dalam kubur ketika mengebumikan jenazah tersebut.
Dia amat bersedih setelah menyedari kehilangan uncangnya.Dia telah membuat keputusan untuk menggali kubur itu secara senyap-senyap untuk mengambil semula uncangnya. Apabila dia menggali kubur itu, dia mendapati api memenuhi kubur itu. Dia pulang dalam keadaan menangis dan menceritakan keadaan yang dilihatnya itu kepada ibunya serta bertanya sebab berlaku sedemikian. Ibunya memberitahu bahawa kakaknya itu selalu malas mengerjakan solah dan sering mengqadakan solahnya.‘Semoga Allah melindungi kita daripada keadaan itu.’Pengajarannya: Jangan sekali-kali mencuaikan perintah solah. Nabi Muhammad s.a.w telah mendidik para sahabatnya r.a serta umat Islam keseluruhannya sehingga akhir zaman supaya bukan sahaja menjaga solat lima waktu tepat pada waktunya, bahkan supaya bertekun mengambil berat terhadap solat berjemaah bagi lelaki (wanita lebih afdhal solat sendirian di rumah). Baginda s.a.w tidak pernah bersolat fardu secara sendirian sepanjang hayatnya.Dalam hadis Qudsi yang diriwayatkan oleh Abu Qatadah r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: Allah s.w.t berfirman, Aku telah memfardukan ke atas umatmu solat lima waktu. Aku sungguh-sungguh telah berjanji dengan diri-Ku bahawa sesiapa yang menjaga solat tepat pada waktu maka Aku bertanggungjawab untuk memasukkannya ke dalam syurga. Sebaliknya bagi sesiapa yang tidak menjaga solat, Aku langsung tidak bertanggungjawab ke atasnya. (Riwayat Abu Daud dan Ibu Majah

Tiada ulasan: