Isnin, November 09, 2009

Bersama saudara baru di Bagan Lalang


Assalamualaikum
buat teman-teman yang masih setia dengan pengisian ilmu di laman blog. Sejak hari sabtu lagi saya bersama-sama teman-teman dari PERKIM dan al Farobi Consultant menganjurkan program intensif buat teman-teman yang kita namakan dengan "saudara baru".
Dalam satu majlis ta'aruf bagaimana saya menganut Islam, semua peserta diberi peluang bercakap untuk menjelaskan bagaimana mereka boleh terpanggil menerima hidayah Allah. Kelihatanlah betapa besarnya Allah mengurniakan bagi mereka hidayah. Ada yang Islam kerana melihat drama tv indonesia yang menunjukkan kebesaran Allah, lalu hatinya terpikat dengan Islam seterusnya menganut Islam.
Ada juga yang bermimpi sehingga menyebabkan terbuka pintu hatinya menganut Islam, tetapi yang paling banyak ialah punca persekitaran. Ada yang terbuka hatinya melalui pergaulan dengan kawan, keluarga angkat, dan sebagaimnya.
Di antara peserta ada yang baru sebulan masuk Islam, ada yang baru 3 bulan yang masuk Islam, dan ada yang telah berbelas-belas tahun yang masuk Islam.
Semasa makan bersama dengan urusetia PERKIM, ada yang bergelar datin sri yang merupakan aktivis perkim, beliau memaklumkan PERKIM berhadapan dengan masalah kewangan untuk menganjurkan program-program untuk saudara baru.
Melihatkan perkembangan saudara baru kita ini, saya rasakan betapa perlunya sama-sama kita bantu samada dengan tenaga dan lebih lebih lagi dengan kewangan.
Saya kagum dengan aktivis PERKIM ini.....menurut cerita rakan-rakan kita di PERKIM ini, mereka telah berjaya mengislamkan 49 keluarga orang asli di Bukit Cerakah. Ini kerja yang amat cemerlang......saya menyeru semua yang merasa terpanggil melihat article ini menghulurkan bantuan. Semoga Allah meredhai kita Insya ALLAH, dan saya ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan yang bertungkus lumus untuk menunaikan tanggungjawab Islam ini.

Tiada ulasan: