Isnin, Mac 20, 2017

Saat Matinya Seorang Abid


يَوْمَئِذٍ تُعْرَضُونَ لَا تَخْفَىٰ مِنْكُمْ خَافِيَةٌ

"Pada hari itu, kamu semua dihadapkan (untuk hitungan amal); tidak ada sesuatu pun yang tersembunyi (kepada Allah) dari perkara-perkara kamu yang tersembunyi" [Surah al-Haqqah 18]

#Kita semua akan mati. Kita akan dibawa mengadap Allah swt utk disoal siasat segala apa yg kita telah kerjakan sewaktu hidup di dunia. Tiada satu perkara pun yg dpt dielak atau disembunyikan samada kebaikan atau kejahatan. Semuanya akan terdedah dan didedah. Adakah kita telah bersedia utk semua itu. Selamat memikirkan masa depan kita!!

#Mari kita hayati kisah dibawah ini agar menjadi iktibar, pengajaran, persediaan sblm kita dimatikan.

Pada suatu masa dahulu terdapat seorang ‘abid tinggal di Basrah. Di saat dia menghampiri kematian, semua ahli keluarganya bersimpoh dan menangis di sisinya. Dia meminta mereka mendudukkannya. Setelah dia duduk, dia mengadap mereka satu persatu. Dia mengadap ayahnya sambil bertanya, kenapa ayah menangis? Ayahnya menjawab: "Wahai anakku, aku menangis kerana aku teringat selepas ini aku berpisah denganmu dan aku akan keseorangan tanpamu".

Dia mengadap ibunya dan bertanya, kenapa ibu menangis? Ibunya menjawab: "Aku menangis kerana pahitnya menanggung kehilanganmu, anakku".

Dia berpaling kepada isterinya dan bertanya, kenapa engkau menangis wahai isteriku? Isterinya menjawab: "Aku menangis kerana aku akan kehilangan kebaikanmu dan aku terpaksa berhajat kepada orang lain".

Dia berpaling kepada anak-anaknya dan bertanya mereka, kenapa kamu menangis wahai anak-anakku? Anak-anaknya menjawab: "Kami menangis kerana akan jadi anak yatim yang hina dan melarat selepas ketiadaan ayah"

Ketika itu dia merenung mereka seorang demi seorang. Dan diapun menangis. Mereka bertanya, kenapa pula engkau menangis? Dia menjawab: "Aku menangis kerana aku mendapati setiap orang daripada kamu menangis untuk dirinya, bukan untuk diriku"

*Tidak adakah di kalangan kamu yang menangis kerana mengenangkan panjangnya perjalananku nanti?

*Tidak adakah di kalangan kamu yang menangis kerana sedikitnya bekalanku?

*Tidak adakah di kalangan kamu yang menangis kerana aku akan berbaring di atas pasir (di dalam kubur) kegelapan keseorangan?

*Tidak adakah di kalangan kamu yang menangis kerana aku akan berdepan dengan perhitungan yang sengit?

*Tidak adakah di kalangan kamu yang menangis kerana aku akan berdiri di hadapan Tuhan segala tuhan-tuhan?

Habis saja kata-kata itu, diapun tersungkur. Ahli keluarganya menggerak-gerakkan, tapi sayang. Dia telah pergi meninggalkan mereka semua!!

♡Bersempena berada di Jumaat yg terakhir pd tahun 1437H, marilah kita bermuhasabah dan merenung keadaan kita sebelum dijemput Allah dan kehidupan yg perlu kita hadapi selepas mati. Bahagiakah kita atau meranakah kita??. Renung2kanlah!!♡

🐊Ust naim
Telegram
Klik link ini untuk JOIN    
bit.ly/tadabburkalamullah
 
https://m.facebook.com/ustazmuhamadnaim

Tiada ulasan: