Khamis, Januari 27, 2011

TITIAN SIRAT

Assalamualaikum kepada teman-teman yang budiman. Perkara-perkara ghaib yang dicipta oleh Allah mestilah diyakini dan dipercayai oleh setiap muslim, firman Allah Ta'ala :
الذين يؤمنون بالغيب ويقيمون الصلاة ومما رزقناهم ينفقون - البقرة 2
(Orang-orang yang beriman kepada perkara-perkara ghaib dan mengerjakan solat, serta menginfaqkan sebahagian dari rezeki yang Kami berikankan kepadanya)

Salah satu dari cabang aqidah atau kepercayaan ialah mempercayai adanya titian sirat yang merentangi kawah api neraka dan menghala ke syurga. Setiap manusia akan melalui titian ini, sesiapa yang selamat, maka berjayalah ke syurga, akan tetapi jika sebaliknya, maka dialah penghuni api neraka yang menyeramkan itu. Firman Allah Ta'ala :
وإن منكم إلا واردُها كان على ربِّك حتما مقضيا ثم نُنجى الذين اتقَوا ونَذَرُ الظالمين فيها جِثِيا
(Ertinya : dan tidak ada seorangpun daripada kamu (samada yang beriman atau kafir) melainkan akan sampai kepadanya dengan melaluinya (atas sirat), yang demikian adalah satu perkara yang mesti berlaku yang telah ditetapkan oleh Tuhanmu, kemudian Kami akan selamatkan orang-orang yang bertaaqwa dan kami akan membiarkan orang-orang yang zalim didalam neraka dalam keadaan melutut - Surah Maryam ayat 71 hingga 72)
2 ayat ini menjelaskan bahawa semua manusia akan melalui titian sirat ini, siapapun pasti akan melaluinya, inilah tempat penapisan antara ahli neraka dan ahli syurga. Sesiapa yang ditakdirkan menjadi ahli neraka akan jatuh dari titian ke kawah api neraka.
Sabda Rasulullah sollahu 'alaihi wasallam :
عن أبي هريرة رضي الله عنه, أن البي صلى الله عليه وسلم قال : يضرب الصراط بين ظهراني جهنم فأكون أولَ من يجَوز من الرسل بأمته ولا يتكلم يومئذ أحد إلا الرسل وكلام الرسل يومئذ الله سلم سلم وفي جهنم كلاليب مثل شوك السعدان هل رأيتَهُم شوك السعدان قالوا نعم فإنها مثل شوك السعدان غير إنه لا يعلم قدر علمها إلا الله تعالى تخف الناس بأعمالهم فمنهم من يوبق بعلمه ومنهم من يخردل ثم ينجو (رواه البخاري ومسلم والترمذي
(Ertinya : Diletakkan titian sirat di atas neraka jahannam, maka aku menjadi orang yang pertama di kalangan rasul-rasul yang menyeberangi bersama umat masing-masing, dan ucapan rasul-rasul pada hari itu ialah berdoa "Ya Tuhanku selamatkanlah!, Ya Tuhanku selamatkanlah!!!" Dan pada neraka jahannam itu ada pengait-pengait seperti duri pokok sa'dan, adakah kamu pernah lihat duri sa'dan itu ? mereka menjawab ya. Rasulullah sollahu alahi wasallam meneruskan sabdanya : "maka sesungguhnya ia (pengit-pengait itu seperti duri pokok sa'dan, tetapi tidak diketahui betapa besarnya melainkan Allah Ta'ala, Ia mengait manusia bersama amalan-amalan merka (yang jahat) diantaranya ada orang yang binasa disebabkan amalannya, dan ada pula orang yang dihalang-halang dan diputuskan perjalanannya, akhirnya ia terselamat juga - Riwayat Al Bukhari, Muslim & Termizi)
Begitu hebat ujian titian ini sehingga sesiapa melepasi akan terselamat dari kehinaannya, dan menjadi ahli tetap syurga. Semoga Allah menyelamatkan kita dari neraka, dan memberi kejayaan kepada kita meniti titian sirat ini.


(jjdjd

Tiada ulasan: