Rabu, Disember 09, 2009

Perginya Bonda Tercinta....

Salam buat teman-teman diluar sana....salam kebesaran Islam saya lafazkan untuk semua. Pada hari Jumaat jam 1 pagi bersamaan 6 Disember 2009 bonda Zainab bt Mat Hussin telah selamat kembali ke pangkuan Allah.
Sejak lebih 6 bulan lepas bonda menderita cancer paru-paru, saya masih ingat lagi pada akhir Mei 2009, sewaktu saya ke Mekah mengerjakan Umrah, bonda masuk Hospital Besar Terengganu, agak lama juga bonda di Hospital itu, tetapi result kepada sakit bonda yang telah berlarutan selama 3 tahun lebih masih tidak ketahui, kata pihak Hospital sakit bonda tidak serius. Bonda balik ke rumah di Kuala Ibai, x-raynya juga dibawa bersama.
Oleh kerana tidak puas hati dengan keadaan ini, maka adik saya Burhan dan adik ipar saya mendesak supaya bonda datang ke Kuala Lumpur untuk buat satu lagi ujian perubatan. Kali ini di KPJ Hospital Pakar di Damansara. X-ray yang diperolehi dari Hospital Terengganu di bawa sama. Doktor pakar yang periksa bonda agak terkejut bila melihat x-ray bonda. Hospital ini terus buat ct scan kepada bonda sekali lagi, dan keputusannya...! mengejutkan sekali, bonda didapati mengidap cancer paru-paru peringkat 4.
Bila berita ini disebarkan kepada adik-adik saya yang lain, semua adik beradik rasa sedih yang amat sangat, semua tahu bonda tak lama dapat bertahan. Adik ipar saya menjelaskan bahawa jangkaan doktor bonda hanya boleh bertahan tidak lebih 9 bulan. Memang berita ini cukup menyedihkan anak-anak, saya turun ke tingkat bawah rumah adik saya, tengok bonda sedang tidur, saya lihat wajahnya, rasa macam tak sanggup berpisah dengan bonda, walaupun penyakit bonda memang tidak akan membiarkan bonda hidup lama.
Adik-adik saya agak cepat juga datang, bila mendengar berita tentang penyakit bonda ini. Bermula dari tarikh itu, bonda menjalani kimo setiap 3 minggu. Setelah lima kali dengan sejenis ubat, ditukar pula ke ubat yang lain untuk kali ke 6, banyak juga perbelanjaan yang digunakan, sekitar 60 ribu. Bila bonda kimo kali ke 6, yang juga masuk bulan ke 6 atau 7, bonda agak letih dan lemah. Sehinggakan masa balik, adik saya Hafiz terpaksa angkat bonda dari tingkat bawah di rumah adik saya Burhan di Wangsa Mas.
Penerbangan bonda dari Subang Jaya, sampai di rumah di Kuala Ibai, Terengganu, bonda memang amat lemah dan letih, malas dia nak berbual dengan anak-anak. Malamnya saya balik dari kursus, dapat call dari ayah yang beritahu bonda dalam keadaan tenat, saya dan isteri agak terkejut juga, walaupun isteri saya telah melihat bonda yang balik pada pagi tadi dalam keadaan lemah. Kalau tidak kerana anak kedua saya menduduki peperiksaan stpm, tentu kami tak tunggu lagi, terus balik...jadi kami tangguhkan sehingga esok dalam pukul 11 pagi.
Memang esoknya kami sekeluarga balik dalam puku 12 tengah hari. Sampai di Terengganu dalam 5 petang, sampai saja terus kami ke bilik bonda, memang kelihatan bonda tenat sekali. Tetapi beberapa hari kami di Terenggganu, kelihatan bonda agak sihat, dan boleh makan sendiri, dan dah mula bercakap. Agaknya bila lihat ramai anak cucu yang balik, memberikan bonda tenaga...petang itu bonda sempat naik kerusi roda melihat kakak ipar saya masak nasi bukhari kambing, sempat lagi bonda menunjuk cara-cara masak, memang bonda pakar masak nasi bukhari, tapi bila bonda tiada, tiadalah lagi air tangan bonda.....
Oleh kerana kelihatan bonda mula sihat, maka kami sekeluarga dan juga adik saya yang Kuantan, juga yang di KL pulang ke tempat masing-masing.
Beberapa hari kami tinggalkan bonda, balik ke ampang...sampailah hari raya aidil adha pada, hari kedua saya pulang ke Kuala Ibai kerana pada malam itu ada mesyuarat keluarga, ayah minta semua balik. Tapi saya balik sorang diri, tinggalkan keluarga di ampang. Sabtu raya kedua, kami bermesyuarat anak beranak, ayah jadi pengerusi, dalam mesyuarat adik saya khairul agak terharu dan meluahkan rasa terima kasih kepada adik saya burhan yang telah banyak membantu dalam perubatan bonda...suasana agak sedih kerana khairul tak pernah menangis....mesyuarat selesai dengan baik.
Esoknya, hari ke 3 aidil adha....bonda tenat lagi, saya risau melihat keadaan bonda, lalu terus menyuruh isteri dan anak-anak balik. Isteri dan anak-anak saya sampai di Airport Terengganu dalam 7 malam, agak jam sedikit jambatan sultan mahmud....8 mlm sampai. Bonda masih lagi tenat ketika itu..
Melihat bonda dalam keadaan tenat, maka kami adik beradik berbincang nak bawa bonda ke Hospital. Keputusannya kami setuju untuk bawa bonda ke Hospital, maka pada pagi selasa 3 Dis ambulan bawa bonda ke hospital. Bila masuk hospital, bonda ditempatkan di wad orang ramai....agak terkilan juga, kerana bila bonda di situ/wad payahlah sikit nak baca quran ramai-ramai. Masa bonda agak tenat.....bonda minta dibacakan ayat-ayat Quran, maka kami baca beramai-ramai, setelah beberapa jam kami baca, bonda minta untuk bangkit dari pembaringannya...kata bonda "tenang sungguh bila dengar bacaan al-Quran".
Bila di hospital bonda memang tidak selesai, tapi apabila masukkan oksigen, kelihatan bonda agak segar dan dapat pegang roti untuk makan sendiri....masa tengok bonda solat atas kerusi roda, rasa agak gembira juga...agaknya bonda sihat Insya Allah.
Malam tu saya dan adik saya sekeluarga pulang ke KL. Isteri saya dan anak-anak saya tinggalkan di Kuala Ibai. Sampai di KL dalam 11 malam, ada call dari terengganu, bonda sesak nafas....kami risau sangat keadaan ini. Sempat juga beberapa hari di KL, adik saya ke Langkawi kerana tugasnya. Sehinggalah pada hari khamis 5 Dis 09, saya tidur awal malam tu kerana keletihan....saya terkejut dalam 12.30 malam, semacam ada orang yang mengejutkan saya, macam bonda datang.....saya terbangun dari tidur, spontan teringatkan bonda. saya mengeluh, agaknya masa bonda dah sampai..beberapa minit kemudian isteri saya telefon, katanya bonda dan sejuk, dah kuning mukanya, dah tak bergerak.....bonda dah meninggalkan kita buat selama-lamanya.....terus kelihatan lipatan kenangan bersama bonda, satu demi satu, kisah demi kisah, cerita demi cerita, apa yang mampu dilakukan sekadar curahan air mata seorang anak.....
Masa bonda dimandikan, anak-anaknya dan menantu-menantunya yang bertungkus lumus memandikan bonda bersama dua orang juru mandi jenazah yang datang dari dalam kampung. Selepas selesai bonda dikapankan...anak-anak cucu seorang demi seorang mengucup wajah bonda yang sejuk, yang kaku.....sedih sangat, semua tak tahan dengan perpisahan ini, teman-teman bondapun tidak tahan sebak, lepas ni tiada lagi suara bonda, tiada lagi leteran bonda, tiada lagi nasihat bonda, semua tiada, yang ada hanya kenangan.....
Bonda beruntung, dan anak-anakpun rasa puas hati bila Tuan Guru Haji Abdul Hadi sempat melapangkan masa menjadi imam solat jenazah bonda, bilangan jemaah yang solatpun boleh tahan juga ramainya....masa doa atas kubur, sekali lagi bonda beruntung kerana sempat juga Dato' Harun Taib berdoa untuk bonda.....itulah yang diwasiatkan bonda, wasiat bonda semua tertunai.
Semoga bonda tenang di sana, semoga bonda mendapat balasan syurga..buat bonda tercinta..keluhan anak-anak sekadar melepaskan sedih dihati masing-masing.
Terima kasih kepada semua yang hadir masa kematian bonda, dari kelangan teman taulan, pimpinan pas terengganu dan lain-lain.
Sekadar luahan anak bonda yang terasa kehilangan sesuatu.....

Tiada ulasan: